Een vespa of scooter huren is een geweldige manier om een streek te verkennen! Je rijdt op je eigen tempo langs mooie, kronkelende paden, die speciaal door wow-routes zijn uitgestippeld. Een vespa of scooter huren is een geweldige manier om een streek te verkennen! Je rijdt op je eigen tempo langs mooie, kronkelende paden, die speciaal door wow-routes zijn uitgestippeld. Onderweg kun je stoppen voor een wijngaardbezoek, een picknick of om van het landschap te genieten.

 

Vespa of scooter huren met uitgestippelde themaroutes

 

route met gps en audiogids

Eerst leek het me een romantisch idee om bij mijn vriend achterop de vespa te zitten, maar bij nader inzien kroop ik toch liever ook zelf achter het stuur. Ik koos ervoor om een scooter te huren omdat die een stuk lichter is dan de vespa en je dus gemakkelijker de bochten kunt nemen. We kregen een professionele uitleg en een demonstratie, waardoor ik voldoende vertrouwen kreeg voor vertrek. In het begin was het wel even wennen, maar na even oefenen mocht de scootertour beginnen!
We starten onze rondrit in het wow-routes verhuurpunt in Holsbeek (Sint-Pieters-Rode), gelegen in een groene omgeving in het Hageland, op ca. 10km van Leuven. We mogen een gps of tablet meenemen om gemakkelijk de weg te kunnen vinden.
We hebben de keuze uit verschillende uitgestippelde themaroutes om het Hageland te ontdekken. De gps wijst ons de weg terwijl de audiogids uitleg geeft over de streek. We zijn dus steeds uitstekend begeleid onderweg.

 

Het Kasteel van Horst ofwel de ‘Parel van het Hageland’

 

Met de scooter aan het Kasteel van Horst

We besluiten om de Horstroute te volgen. De route is vernoemd naar het Kasteel van Horst, ook wel de ‘Parel van het Hageland’ genoemd. Dit kasteel is bekend van de stripheld ‘De Rode Ridder’.

Zodra we onze vespa en scooter in gang zetten, galoppeert de Rode Ridder ons vanuit ‘zijn’ kasteel tegemoet en vertelt hij (of de audiogids die we huurden) ons boeiende en soms grappige verhalen en legenden over de streek.

 

Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn

 

Bezoekerscentrum hagelandse wijn vespa

De route voert ons niet alleen langs een sprookjesachtig kasteel, maar ook langs bossen, uitgestrekte fruitboomgaarden, vergezichten en heuvelende wijngaarden. Het Hageland is vermaard voor haar wijngaarden. De audiogids weet ons te vertellen dat de wijnen uit deze streek tot de beste uit België behoren en zelfs in het buitenland de smaakpapillen weten te prikkelen.

We stoppen in het wijnbezoekerscentrum in Wezemaal (Rotselaar) om meer te weten te komen over de Hagelandse wijn en het ontstaan ervan. Dit museum is zeker een aanrader. De toegang is gratis en het ligt bovendien in een mooi gerestaureerd, negentiende-eeuws, neo-gotisch gebouw.

 

 

Een idyllisch plekje voor onze picknick

 

picknick vespa

We hebben nu wel zin gekregen om deze regionale specialiteit eens te proeven maar eerst zetten we onze tocht met de vespa en de scooter nog even verder. We stoppen af en toe om van het uitzicht te genieten of mooie foto’s te maken.

We kiezen een idyllisch plekje uit om van onze picknick met lekkere streekproducten te genieten. Op zo’n locatie worden de smaakpapillen natuurlijk extra geprikkeld!

 

Rondleiding door de wijngaard

 

wijngaardbezoek LiemauDe route voert ons vervolgens langs twee wijndomeinen: Danouise en Liemau. We hebben bij deze laatste een bezoek geboekt en de wijnboer ontvangt ons zeer hartelijk. We krijgen een enthousiaste rondleiding door de wijngaard en komen alles te weten over de verschillende druivensoorten en de wijnbouw. We sluiten het bezoek af met een lekkere winetasting en met de zon boven ons hoofd voelen we ons als een God in het Hagelandse Frankrijk…

Wow-routes doet wat ze beloven!

 

We zijn nu bijna aan het einde van de Horstroute beland. Wanneer we terug aankomen in het wow-routes verhuurpunt in Holsbeek hebben we in totaal zo’n 65km afgelegd. We zijn erg tevreden over ons dagje uit in deze verrassend mooie streek. En het mag gezegd: wow-routes doet wat ze beloven in hun slogan “creating everlasting memories”! Tijdens onze tocht hebben we niet alleen veel mooie indrukken opgedaan maar de regio ook echt kunnen beléven. Hier houden we zeker mooie herinneringen aan over.

We willen zeker nog eens een vespa of scooter huren en komen terug om een andere themaroute of arrangement uit te proberen!