Op zoek naar een leuke activiteit tijdens de paasvakantie? Bij wow-routes kun je in een 2PK’tje op jacht gaan naar paaseitjes. Deze zijn verstopt op verschillende locaties langs een mooie route door het Hageland. De 2PK paaseizoektocht is een spannend avontuur en een onvergetelijke herinnering voor de hele familie!

2PK paaseizoektocht met een schatkaart en gps

Voor vertrek krijgen we een schatkaart en een gps mee met uitgestippelde route die we moeten volgen. We krijgen ook enkele aanwijzingen over de locatie van zes lettereieren. Op deze lettereieren staat telkens één letter. De zes verzamelde letters vormen samen een woord. Als we op het einde van de route de letters in de juiste volgorde hebben kunnen zetten en het geheime paswoord hebben kunnen vinden, krijgt de Paashaas zijn gestolen paaseieren terug. Enthousiast stappen we in ons vrolijk versierd ‘paasgeitje’ en beginnen aan onze speurtocht!

Kronkelende wegen en authentieke brasserietjes

Na een 10-tal kilometer rijden via rustige en kronkelende wegjes belanden we aan de eerste stopplaats. Volgens de kaart ligt er een eitje verstopt aan de kerk van Wezemaal. Als aanwijzing krijgen we een foto mee van een graf, waar een dame begraven zou liggen die ieder jaar een sjaal breidde voor de paashaas. En inderdaad: dit is ook de rustplaats van het eerste eitje! Ook wij kunnen een kleine rustpauze gebruiken en het zonnige terras van brasserie Bij Boeres lonkt. We zetten de 2PK even aan de kant en bestellen een heerlijke Java koffie. Verder op de route komen we nog voorbij heel wat andere gezellige, authentieke cafeetjes en brasseries dus zeker genoeg mogelijkheden voor een drank- of plaspauze!

Een picknick in het unieke decor van een oude watermolen

Vervolgens zetten we onze tocht verder en ook de volgende twee eitje vinden we zonder problemen. We rijden door het heuvelachtige landschap langs bossen, velden en oude boerderijen. De audiogids vertelt ons enkele spannende en soms grappige verhalen en legendes over de streek. Zo komen we bv. langs een huis waar het zou spoken en brasserie “Het bed van Napoleon” waar Napoleon de nacht zou hebben doorgebracht met een plaatselijke boerendochter, met alle gevolgen vandien… Maar blijkbaar was het Hageland ook de favoriete streek van de schrijver Hendrik Conscience. Nu weten we waar hij zijn inspiratie vandaan haalde! Het derde paasei ligt verstopt aan de Gempemolen, deze oude watermolen werd al in oorlogstijd een beschermd monument en wordt ook vandaag nog graag bezocht door toeristen. In de brasserie kun je heerlijk tafelen en drinken en er is ook een picknick-terras. De ideale plek om onze lekkere picknick, die we van wow-routes hebben meegekregen, te verorberen!

Het standbeeld van de Hagelandse wijnboer

Als je niet moet rijden, proef dan zeker eens de lokale wijn. Het Hageland is een bekende wijnstreek, dat merk je ook aan de verschillende wijngaarden waar de route langskomt. De audiogids op de gps geeft ons hierover meer uitleg. De schatkaart en de derde tip leiden ons dan ook naar het Standbeeld van de Wijnboer in Houwaart.

In de schaduw van de Moedermeule

Om het voorlaatste eitje te vinden volgen we de route tot in Gelrode. We komen aan aan een grote windmolen die bovenop een heuvel staat. Tot onze verrassing vinden we op deze heuvel niet alleen een paasei maar ook een mooi terrasje bij een café, genaamd de Moedermeulen. Hier kun je genieten van Hagelandse specialiteiten. Elke eerste en derde zondag van de maand kun je de molen trouwens aan het werk zien want dan wordt er opnieuw op ambachtelijke wijze graan gemaald.

De legende van het Kasteel van Horst

Onze laatste stop is het kasteel van Horst. De legende wil dat hier ooit tijdens een onweer op paasmaandag de bliksem is ingeslagen in de boom, en het toeval wil dat de paasei één van zijn eitjes precies in die holte van de boom is verloren. Gelukkig zijn we zulke goede speurneuzen en nu we alle zes de letters verzameld hebben, weten we ook wat het codewoord is om de chocoladeschat van de paashaas terug te krijgen. We worden beloond met een zak lekkere paaseitjes! De 2PK paaseizoektocht is geslaagd en het was een fantastische ervaring! Niet alleen de kinderen maar ook de ouders hebben zich geamuseerd. En we hebben zelfs nog wat bijgeleerd over de streek. We kijken alvast nostalgisch terug op ons 2PK-avontuur! Meer info en boeken van deze beleving: 2PK-paasrally